Návrh postupu pro rozhodování o kvazi-ekvivalentních konceptech při tvorbě ontologií - Kortoshkina, Ekaterina; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Předmětem diplomové práce jsou kvazi-ekvivalentní koncepty, které se mohou vyskytnout při vytváření ontologie. Cílem této práce je seznámit se s předchozím výzkumem problému kvazi-ekvivalentních konceptů, seznámit se s teorií osobních konstruktů, technikou repertoárových tabulek a ETS, aby bylo možné na základě této teorie navrhnout postup pro rozhodování o kvazi-ekvivalentních konceptech při tvorbě ontologií. Demonstrace navrhovaného postupu musí být provedena na předem shromážděných příkladech kvazi-ekvivalentních konceptů z reálně existujících ontologií. Teoretická část práce uvádí do základních pojmů z oblastí dotčených v diplomové práci. Následně podrobně prozkoumává články z různých oblastí, které byly nezbytným podkladem pro psaní diplomové práce. V praktické části práce jsou shromážděny příklady kvazi-ekvivalentních konceptů z reálně existujících ontologií. Na základě studované teorie a zkušeností odborníků z různých oblastí je navržen a popsán dialog systému s uživatelem, v důsledku čehož systém nabízí řešení pro použití konkrétních kvazi-ekvivalentních konceptů.
Vedoucí práce: Vojtěch Svátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses