Jsou studenti ekonomie více racionální než studenti jiných oborů? - Konečný, Filip; Čihák, Jakub; Špeciánová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Práce zkoumá, zda se studenti ekonomických oborů rozhodují více v souladu s předpoklady racionality, než studenti jiných oborů. Výzkum čerpá data z online dotazníku, jehož respondenty jsou studenti z různých vysokých škol v České republice. Kromě vlivu studijního oboru na míru racionality práce také zkoumá vlivy dalších proměnných, jako například pohlaví či ročník studia. Na základě výsledků získaných regresní analýzou se efekt studia ekonomie na racionální rozhodování projevil jako statisticky významný. Nepodařilo se ale potvrdit, že se studenti vyšších ročníků ekonomických oborů rozhodují více racionálně, než studenti nižších ročníků. Co se týče genderových rozdílů, podařilo se dokázat, že se muži rozhodují více racionálně a ženy jsou více averzní k riziku.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses