Využití Competitive Intelligence ve společnosti Reframat a.s. - Růžek, Daniel; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Obsahem této diplomové práce je představení problematiky Competitive Intelligence a návrh využití jejích postupů ve firmě Reframat a.s., která se zabývá především dovozem základních keramických surovin pro výrobu zejména žáruvzdorných materiálů. Hlavním cílem této práce je využití metod konkurenčního zpravodajství pro získání přehledu o konkurenčním prostředí společnosti a situaci na trhu, kde společnost působí a tím zvýšit konkurenceschopnost dané firmy. Dalším cílem je poté identifikace vhodných informačních zdrojů, případně nástrojů pro jejich monitorování, jakož i stanovení klíčových témat a otázek, které jsou pro zvýšení konkurenceschopnosti společnosti zásadní. Teoretická část práce vychází z odborné literatury a zabývá se představením termínu Competitive Intelligence, charakteristikou různých typů konkurenčního zpravodajství a popisem jednotlivých částí zpravodajského cyklu. Rovněž je v rámci této části práce uvedena typologie informačních zdrojů a charakterizovány nástroje pro sběr a analýzu informací z internetu. Praktická část této práce se zabývá návrhem systému konkurenčního zpravodajství pro konkrétní společnost. Nejprve je charakterizováno dané podnikatelské prostředí a je představena vybraná společnost. Dále je provedena analýza informačních potřeb dané společnosti a jsou formulovány relevantní Key Intelligence Topics a Questions. Následně je proveden výběr vhodných informačních zdrojů, jakož i nástrojů pro sběr a analýzu informací. Firmou vybrané klíčové oblasti jsou poté za pomoci konkurenčního zpravodajství analyzovány a získané znalosti poskytnuty firmě. Na závěr je provedeno zhodnocení navrženého řešení a analýz vedením společnosti a jsou na základě získaných informací formulována strategická doporučení pro společnost.
Přínosem práce je možnost navrženým systémem získávat relevantní a aktuální informace o konkurenci, jakož i o situaci na trhu, které jsou zásadní pro stanovování strategie společnosti a rozhodování na taktické úrovni. Rovněž zaměstnanci společnosti budou mít přehled o specifikách a potřebách zákazníků na trhu, jakož i o současných trendech v odvětví.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses