Nástroje smíšeného financování v ZRS : hodnocení české praxe v kontextu "best practices" - Němeček, David (2021)
Smíšené financování je aktuálním trendem v oblasti rozvojových financí. Cílem této práce je odhalit slabá místa české praxe smíšeného financování zahraniční rozvojové spolupráce a na základě zahraničních zkušeností doporučit možná řešení. Za tímto účelem byly zmapovány vybrané zahraniční “best-practices” a česká praxe financování rozvojových projektů - mimo jiné i prostřednictvím rozhovorů se zástupci relevantních českých institucí. Zároveň bylo provedeno dotazníkové šetření mezi soukromými subjekty, které mají zkušenost s českými programy smíšeného financování. Z poznatků výzkumu vyplývá, že je značný prostor pro další zkvalitňování aktuálně využívaných nástrojů, například skrze větší přizpůsobení potřebám soukromého sektoru či větším zapojením do mezinárodní spolupráce, a že značnou příležitost skýtá i zapojení nástrojů nových, jako například zvýhodněných úvěrů či kapitálových vstupů.