Interní komunikace z pohledu Generace Z a její ICT podpora - Háncsics, Natália; Smutný, Zdeněk; Böhmová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Generace Z vyrůstá během rychlého rozvoje digitálních a informačních technologií. Od jejich nástupu do práce se očekávají velké změny v pracovním přístupu oproti generacím předchozím. K tomu pandemie koronaviru COVID-19 nezanechala čas na rozmyšlenou a vynutila společnosti přejit na home office se vzdálenou komunikaci přes ITC systémy. Proto je nezbytné prozkoumat a nabídnout podmínky práci, které ocení každá z generací současně pracujících či vstupujících na trh práce, tj. X, Y a Z, aby udržet efektivní fungování společnosti. Však daná práce se zaměřuje jen na nejmíň prozkoumanou generaci Z, která právě nastupuje na trh práce a nevíme jaké osekávání má daná generace. Tento článek analyzuje postoje generace Z (nar. 1995-2010), jejich závislost na technologiích, sociálních sítích a na základě dané informaci zjišťuje možný vliv teto generace na interní komunikaci ve společnosti. Kvůli pandemii koronaviru za sebou mají zkušenost studovat a pracovat na dálku a díky tomu můžeme prozkoumat i jejich postoj ke vzdálené interní komunikaci. Aby odpovědět na tuto otázku, byl proveden průzkum generace Z a Y pomoci dotazníku publikovaném na sociální síti Facebook, kterého se zúčastnilo 697 lidí. Získané výsledky ukázaly odlišnosti dvou zkoumaných generaci Z a Y jak při komunikaci v běžném životě, tak v preferovaných způsobech komunikace v práci. Dalším zajímavým zjištěním je neochota obou generace používat sociální sítě pro firemní komunikaci (23% - Z, 37% - Y). Výsledky také odhalily, že generace Z mají spíš negativní postoj ke vzdálené práce a svých zkušenostech v době COVID-19.
Vedoucí práce: Zdeněk Smutný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses