Vyhodnocení dopadu ESI fondů na hospodářský růst vybraných zemí EU - Jaroš, Dominik (2021)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem Evropských strukturálních a investičních fondů (ESI) na hospodářském růstu. V první kapitole práce seznamuje se základní teorií hospodářského růstu a identifikuje jeho hlavní determinanty. Druhá kapitola charakterizuje ESI fondy a začleňuje je do kontextu vývoje kohezní politiky. Následně na základě rešerše literatury identifikuje hlavní závěry dopadů ESI fondů na hospodářský růst a hodnotí čerpání a vývoj hospodářského růstu na zkoumaném vzorku 14 zemí EU. Závěrečná kapitola vysvětluje na modelu vícenásobné regrese závislost vlivu ESI fondů na hospodářském růstu a rovněž zahrnuje index korupce jako možný determinant efektivnosti ESI fondů.