Globalizace a hrozba terorismu. Případová studie Irák. - Lízancová, Aneta; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou globalizace v souvislosti s fenoménem terorismu. Globalizace je jedním z aktuálně nejdiskutovanějších témat současnosti, je to proces dynamicky, avšak nerovnoměrně se vyvíjející. Právě tato nerovnoměrnost jednotlivých dimenzí globalizačního procesu souvisí i s rozvojem globálních hrozeb. Terorismus, resp. globální terorismus se v posledních desetiletích stal jednou z nejzávažnějších hrozeb ohrožující celosvětovou stabilitu a bezpečnost. Region Blízkého východu patří k těm regionům, kterým je z geopolitického hlediska přikládán velký význam již od dob kolonizace. Právě terorismus je fenoménem, pro jehož zkoumání je analýza historických milníků na Blízkém východě stěžejní. Irák se díky své strategické poloze a nalezištím ropy stal důležitým aspektem v rámci zástupných válek i mocenských zájmů světových velmocí a nejen díky intervencím západních mocností se stal určujícím prvkem pro rozvoj globálního terorismu.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses