Separačné metódy pre výpočet poistných rezerv v neživotnom poistení - Mudroňová, Veronika (2021)
Táto práca sa zaoberá separačnými metódami, ktoré slúžia k výpočtu odhadu poistných rezerv v neživotnom poistení. V prvých dvoch kapitolách práce uvádzame všeobecné informácie 5 k neživotnému poisteniu a tvorbe technických rezerv, so zameraním na rezervu poistného plnenia. V tretej kapitole popisujeme metódy k výpočtu tejto rezervy z technického hľadiska. Nakoniec, aplikujeme vybrané metódy na skutočné dáta, čiastočne pomocou programovacieho jazyka Python a čiastočne v tabuľkovom editore MS Excel. Získané výsledky sú následne okomentované a porovnané na obrázkoch vykreslených pomocou knižnice v prostredí Python a Jupyter Notebook.