Společenská odpovědnost firem - komparace CSR napříč multikulturním prostředím - Spilka, Patrik (2021)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením přístupu ke společenské odpovědnosti firem napříč multikulturním prostředím, a to na příkladu dvou zemí České republiky a Angoly. Teoretická část práce rozebírá CSR a multikulturalismus. V empirické části je představena africká země Angola a následně výzkum, který je realizovaný prostřednictvím analýzy dostupných zdrojů, rozboru výzkumu a případové studie, rozhovorů se zaměstnanci neziskové organizace Člověk v tísni, o.p.s. a metody srovnání dvou případů. Výsledkem diplomové práce je zjištění, že v České republice i Angole směřuje CSR k naplňování strategie 3 „PÉ“ a zároveň se vyznačuje společně nedostatečnou komunikací a povědomím v občanské společnosti. V těchto zemích dále existují rozdíly v prioritních oblastech CSR a v přístupu jednotlivých vlád. Na území Angoly firmy také identifikovaly značné překážky v ekonomickém a trvale udržitelném rozvoji země. Závěr je věnován doporučením v oblasti CSR v České republice a Angole, která z diplomové práce vycházejí.