Přínosy státních agentur pro českou ekonomickou diplomacii - Vybíralová, Anna (2021)
Bakalářská práce „Přínosy českých agentur pro českou ekonomickou diplomacii“ se soustřeďuje na činnost tří agentur – CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism, jejichž posláním je prosazovat ekonomické zájmy České republiky v zahraničí. Klade si za cíl zhodnotit přínosy a nedostatky jejich připravovaného sloučení. Kromě toho zkoumá dopady pandemie Covid-19 na možnosti zmiňovaných agentur podporovat rozvoj české ekonomiky. V teoretické části práce je definován pojem ekonomická diplomacie, je uveden přehled o působení světových institucí, jež se zabývají podporou obchodu a popsána činnost a struktura jednotlivých agentur. Práce dále popisuje Projekt CzechHouse – synergie implementačních agentur. V praktické části práce shrnuje autorka výsledky provedeného výzkumu. Šetření bylo provedeno jednak mezi zástupci managementu jednotlivých agentur a jednak mezi zástupci firem, které s agenturami spolupracují. Pomocí strukturovaných rozhovorů a dotazníků autorka zjišťovala zejména názory na připravované sloučení agentur, vliv pandemie Covid-19 na činnost agentur a na českou ekonomiku obecně. Většina respondentů se k plánovanému sloučení staví negativně. Pandemie nejbolestněji zasáhla oblast cestovního ruchu, ale i stakeholdeři dalších dvou agentur předpovídají zhoršení ekonomické situace a zvyšování cen.