Využití stochastické dominance na kapitálovém trhu - Schneiderová, Dana (2021)
Tato práce se zabývá rozdělením podílových fondů na efektivní a neefektivní skupiny, čímž redukuje investorovi velké množství investičních možností a zjednodušuje případný optimalizační model pro vytváření investičního portfolia. Pro rozdělení fondů je využito konceptu stochastické dominance. Tento způsob byl zvolen, jelikož se jedná o alternativní přístup k měření rizika zohledňující přítomnost stochastických elementů. Zpracování proběhlo za využití dvou různých způsobů výpočtu. První část práce se zabývá teoretickým úvodem a přibližuje současné finanční trhy, investiční instrumenty kapitálového trhu a charakteristiky investic. Druhá část se věnuje konceptu SD z teoretického hlediska a poslední, aplikační část, rozděluje vybrané podílové fondy na efektivní a neefektivní množiny. Bylo zjištěno, že oběma metodami výpočtu se podařilo výrazně eliminovat počet podílových fondů, které má investor na výběr, ulehčit mu rozhodování a omezit riziko investice do neefektivního fondu.