Srovnání technik indexování prostorových dat - Kristín, David; Palovská, Helena, 1959-; Hrabě, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá srovnáním různých přístupů k indexování prostorových dat v DBMS. Reprezentační vzorek systémů řízení báze dat tvoří MySQL, SQLite a PostgreSQL, resp. jejich různé implementace prostorových indexů R-tree, R*-tree, GiST a SP-GiST. Jednotlivé přístupy jsou evaluovány na základě otevřených datových sad pocházejících z Národního katalogu otevřených dat (NKOD) a dat o nemovitostech z inzertního portálu Sreality jak z hlediska výpočetní náročnosti. Práce je rozdělena na část shrnující teoretické poznatky a postupy a část praktickou, v níž se tyto poznatky a postupy využívají. První část představuje definici, náležitosti a funkce geografického informačního systému a prostorových databázových systémů, způsoby reprezentace bez- až vícedimenzionálních objektů a obecné principy fungování uvedených indexů a nad nimi prováděných databázových operací. Praktická část zachycuje samotné získávání porovnávatelných dat pomocí benchmarkingu prostorových operací, najmě prostorových relací, vycházejících z DE-9IM modelu, pomocných funkcí a speciálních algoritmů, zahrnujíce například hledání nejbližšího sousedního bodu (nearest neighbor search), za využití připravené ukázkové databáze agregující rozličné datové sady. Výstupem jsou použité testovací skripty a přehledová matice klasifikována dle definovaných kritérií a naměřených hodnot pro každý DBMS, která může být pro čtenáře podkladem pro výběr ideálního systému řízení báze dat, resp. typu indexu pro jím požadovaný případ užití.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses