Propojení dat z českých verzí datových zdrojů DBpedie a Wikidata - Zhouf, Jan (2021)
Hlavním cílem práce bylo vytvořit prototyp, který propojí české verze datových zdrojů DBpedie a Wikidat. Nejdříve autor sestavil hloubkovou analýzu současného stavu obou datasetů se zaměřením na českou verzi a porovnal vybraná softwarová řešení. Pro každé vybrané řešení hodnotil zvolené informace k párování, kvalitu výstupu, náročnost zpracování výstupního formátu, relevantnost obsahu výstupu, možnost využít existující výstupy a náročnost využití softwaru. Největší problém byl s posledním kritériem – jak náročné je použít daný software. Totiž žádné z analyzovaných softwarových řešení nemělo dostatečně kvalitní dokumentaci, aby autor dokázal prototyp postavit nad jedním z nich. Autor tedy sestavil vlastní řešení na zelené louce. Řešení je nejenom inspirované z analyzovaných řešení, ale také využívá artefakt vytvořený v rámci článku Wikidata through the Eyes of DBpedia. Daný artefakt obsahuje propojené zdroje, které jsou většinou na místě subjektu v tripletech datasetu, který se skládá ze 140 jazykových mutací DBpedie a Wikidat. Avšak právě nikde není dostupné propojení pro zdroje, které se většinou objevují na místě predikátu (vlastnosti) a objektu (hodnoty vlastností). Softwarové řešení vyvinuté v rámci této práce je složeno z dvou částí. První z nich slouží k samotnému propojení – slučovací komponenta. Druhá část poté k prezentaci daného řešení – prezentační komponenta. Prezentační komponentu slouží k prohlížení propojený dat, jenž lze nalézt na stránce https://boa.lmcloud.vse.cz/JoinedWikidataAndDBpedia/htmlfiles/. Data jsou zde zobrazena do jednotlivých HTML stránek, kde každá stránka odpovídá konkrétní stránce na Wikipedii. Kvalitu propojení autor měřil pomocí anotátorů. Předložil 4 anotátorů celkově 153 informací, kde vznikli propojením obou datasetů. A anotáto