Modelování v rámci revenue managementu - Roubalová, Veronika (2021)
Diplomová práce se zabývá ekonometrickým modelováním a forecastingem ukazatele průměrné ceny za prodaný pokoj (ADR) ve vybraném hotelu. Stěžejní úlohu v celé práci představuje model vícenásobné regrese a sezónní model ARMA. V první části práce je pozornost nejprve zaměřena na teoretická východiska související s revenue managementem a ekonometrickým modelováním. Následná analytická část se soustředí v prvé řadě na sestavení a verifikaci modelu vícenásobné regrese a sezónního modelu ARMA. Následně jsou tyto modely použity pro forecast hodnot po nadcházející měsíce, které jsou komparovány s hotelem dosaženou skutečností za dané období. Poslední část práce se zabývá vyhodnocením získaných výsledků a navržením možností na zlepšení.