Předpoklady pro rozvoj agroturistiky ve vybraných státech Evropy - Kašparová, Lucie (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou předpokladů pro rozvoj agroturistiky ve vybraných státech Evropy. Zkoumanými státy jsou Česká republika, Slovensko, Rakousko, Německo a Polsko. Práce je rozdělena do tří kapitol. V rámci první kapitoly jsou definovány základní pojmy vztahující se k tématu a jsou vymezeny jednotlivé formy šetrného cestovního ruchu včetně agroturistiky. Druhá kapitola je zaměřená na analýzu zkoumaných států z pohledu lokalizačních, selektivních a realizačních předpokladů pro rozvoj agroturistiky. Předmětem hodnocení jsou také organizace, které se zabývají podporou venkovské turistiky a agroturistiky na národní úrovni jednotlivých států. Dále je zhodnocena komplexnost nabízených produktů, existence jednotného systému nabízených služeb a systémů kvality služeb. Do úvahy je vzat také historický vývoj jednotlivých zemí, který měl zásadní vliv na to, jak je tato forma trávení dovolené v těchto státech rozvinutá. V rámci třetí kapitoly jsou shrnuta předchozí zjištění na základě, kterých je sestavena SWOT analýza a výsledky výzkumu jsou shrnuty v závěrečném hodnocení. Výzkumnou metodou je sekundární analýza, v rámci které bylo čerpáno z dostupné literatury, statistických dat, odborných článků, dokumentů a relevantních internetových zdrojů. Z analýzy jednotlivých zemí vyplynulo, že největšími předpoklady pro rozvoj agroturistiky disponuje Rakousko a Německo, kde tato forma trávení dovolené má silnou tradici.