Možnosti a přínosy zapojení ubytovacího zařízení do nabídky GDS - Dvořáková, Lucie; Vaško, Martin; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem globálních distribučních systémů (GDS) z hlediska jejich využití a významu v oblasti distribuce ubytovacích kapacit. Cílem studie je shrnout historii globálních distribučních systémů, popsat, jakým způsobem je ubytovací zařízení využívají a nastínit současnou situaci na trhu. Dále zasazuje systémy do kontextu přímé a nepřímé distribuce kapacit. S využitím matematických, statistických a komparativních metod a analýz posuzuje postavení GDS v distribučním mixu dvou vybraných pražských ubytovacích zařízení. Tyto metody jsou doplněny řízenými rozhovory s dvěma představitelkami ubytovacích zařízení a s jedním představitelem přední zprostředkovatelské společnosti. Výsledky ukazují, že navzdory odlišnému vývoji produkce z GDS v jednotlivých zařízeních, systémy stále zprostředkovávají část celkového objemu pokojonocí a přispívají tak k celkové obsazenosti zařízení. Byl také potvrzen předpoklad, že GDS využívá převážně business klientela, což přispívá k rovnoměrnějšímu rozložení toku hostů v průběhu roku. Největším přínosem této distribuční cesty je to, že je díky ní možnost oslovit další segment, ke kterému by se zařízení pravděpodobně jinak nedostala.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses