Analýza adaptácie trendov B2B integrácie v prostredí českých podnikov - Leško, Miroslav (2021)
Táto diplomová práca je venovaná technologickým trendom v oblasti medzipodnikovej integrácie informačných systémov. V úvodnej časti práca pojednáva o podnikovej informatike a potrebe integrácie, integračných úrovniach a technickej integrácií. Následne je priblížený tradičný prístup k medzipodnikovej integrácií pomocou EDI a zhodnotené je jeho aktuálne využitie. Na základe rešerše zdrojov sú identifikované tri trendové technológie pre sledovanú oblasť, špecificky Cloud computing, API a Blockchain. Tieto technológie sú detailne analyzované a pre každú z nich zhodnotené a popísané výhody i nevýhody použitia v B2B integrácií. Hlavným cieľom práce je analýza adaptácie technologických trendov B2B integrácie v prostredí českých podnikov. Analýza je realizovaná na základe kvantitatívneho výskumu pomocou dotazníkového prieskumu medzi českými podnikmi so skúsenosťami s medzipodnikovou integráciou minimálne na úrovni tradičného prístupu a pôsobiacimi vo vybranom ekonomickom odvetví. Vyhodnotením prieskumu a adaptačného modelu bola zistená nízka úroveň adaptácie identifikovaných trendov z pohľadu aktuálneho i plánovaného budúceho využitia. Trendovou technológiou s najvyššou adaptáciou v B2B integrácií je cloud computing, naopak zastúpenie technológie blockchain v skúmanej oblasti a vzorke podnikov bolo minimálne.