Rozbor podmínek pro zavedení elektromobilů na českém venkově - Vašková, Monika (2021)
Tato diplomová práce se zabývá rozborem podmínek pro zavedení elektromobilů na českém venkově. Jsou zde vysvětleny některé hlavní principy a myšlenky elektromobility, není však řešena její smysluplnost. Práce je rozdělena do dvou částí. Literární rešerše se zabývá zejména objasněním důležitosti dopravy z pohledu venkovského obyvatelstva ČR. Druhá část je pak věnována analýze dotazníkového šetření. Výsledkem syntézy těchto dvou částí je formulace podmínek členěných dle zkoumaného hlediska (ekologické, ekonomické a praktické) a úrovně zásahu (lokální, státní, evropská a celosvětová). Hlavním předpokladem pro přijetí elektromobility je využití dotačních nástrojů současně s rozšířením infrastruktury dobíjecích stanic. Dalším stěžejním bodem je neustálé zdokonalování samotné technologie elektromobilů a ekologičtější výroba elektrické energie. Otázkou, kterou je nutno dle venkovského obyvatelstva vyřešit, je likvidace použitých baterií.