Vliv renderingu webových aplikací na web vitals metrics a SEO - Březina, Lukáš (2021)
V poslední dekádě v oblasti vývoje webových aplikací roste obliba tzv. client-side renderovaných aplikací. Server u těchto aplikací vrátí pouze základní HTML kostru odkazující na javascriptovou aplikaci, pomocí které se již stáhnou potřebná data a vykreslí požadovaný obsah stránky. Tento přístup má své výhody z hlediska interaktivnosti aplikace, ale může mít také nevýhody, zejména v oblasti výkonnosti aplikace na slabších zařízeních a ztížené či problémové indexaci webu internetovými vyhledávači. Tento problém se snaží řešit další přístupy k renderingu webových aplikací. U těchto jednotlivých druhů renderingu jsou teoreticky popsána jejich specifika a vliv jejich volby na výkonnost a indexovatelnost aplikací. Tato tvrzení však nebývají podložena měřeními na konkrétních aplikacích. V této práci jsou shrnuty možnosti, jak lze v současnosti renderovat webové aplikace. Tato problematika je řešena nejen z teoretického, ale i z praktického hlediska. Při realizaci práce byly navrženy a naimplementovány dvě reprezentativní webové aplikace za použití čtyř druhů renderingu – server rendering, client-side rendering, server-side rendering a prerendering. Za využití těchto aplikacích jsou dané druhy renderingu měřeny, porovnány a vyhodnoceny v oblasti výkonnosti a přizpůsobivosti pro webové vyhledávače. Porovnána je také náročnost implementace daných přístupů. Další přidanou hodnotou této práce je pak jedna z testovacích aplikací – aplikace elektronické farní sbírky, která je reálně používána, a díky které bylo možno měřit výkonnost jednotlivých druhů renderingů v reálném provozu.