Priemyselné systémy a ich ochrana - Balga, Ján (2021)
Táto diplomová práca rozoberá bezpečnosť priemyselných systémov v technologickom detaile. Cieľom bolo okrem iného sumarizovať najpoužívanejšie protokoly, ktoré sa v priemyselných sieťach aktuálne používajú a upozorniť na ich bezpečnostné zraniteľnosti. Sumarizácia prebiehala na základe rešerše dostupných zdrojov, relevantných k danej problematike a zúročením skúseností z bezpečnostného monitorovacieho centra (SOC). Výsledkom týchto zistení je, že priemyselné siete sú z pohľadu používaných protokolov veľmi náchylné na bezpečnostné zraniteľnosti a z toho dôvodu je potrebné správne zladiť architektúru, konfiguráciu protokolov a programové vybavenie kontrolérov spolu s implementáciou preventívnych a detekčných opatrení. Jedným z výstupov z teoretického základu práce je porovnanie dvoch dostupných monitorovacích riešení, jedno je lídrom Gartner Magic Quadrantu vo svojej triede a druhé je české riešenie pre monitoring sietí s veľkým potenciálom v oblasti behaviorálnej analýzy prevádzky. Obe porovnávané riešenia používajú nový prístup k analýze prevádzky siete a to práve behaviorálnu analýzu. Hlavným výstupom práce je checklist najdôležitejších aspektov, ktoré je potrebné naplniť pre dosiahnutie zabezpečenej priemyselnej siete. Checklist je flexibilne modifikovateľný pre použitie v akomkoľvek odvetví priemyselných systémov.