Spotřební kultura a Homo economicus revisited - Bečvář, Lukáš (2021)
Tato bakalářská práce si klade za cíl analyzovat a shrnout současnou kritiku konceptu Homo economicus. Teoretická část práce charakterizuje koncept Homo economicus, kontext jeho vzniku a dosavadní kritiku tohoto konceptu. Dále představuje tři důležité fenomény současnosti: spotřební kulturu, globalizaci a rozvoj technologií. Praktická část zkoumá pomocí systematického přehledu vyskytující se argumenty kritiky konceptu Homo economicus v odborných publikacích, které zařazuje do logických celků podle jejich typu argumentu a dává tak komplexní přehled za použití názorů různých autorů. V části Diskuze jsou diskutovány další zdroje k tématu a jsou zde zodpovězeny výzkumné otázky.