Zaměstnanecké benefity vybrané společnosti - Visingerová, Tereza; Matysová, Kamila; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak zaměstnanecké benefity ovlivňují pracovní motivaci, vyhodnotit spokojenost zaměstnanců v mezinárodní společnosti s regiocentrickou strukturou řízení lidského kapitálu a nabídnout doporučení, která by mohla pracovní spokojenost pozitivně ovlivnit. První kapitola vysvětluje pojmy motivace, pracovní motivace a pracovní spokojenost, a to z pohledu několika autorů. Druhá kapitola je věnována zaměstnaneckým benefitům a jejich trendům jak v České republice, tak v mezinárodním kontextu. V rámci praktické části je nejprve podrobně představena společnost L’Oréal a následuje přehled a porovnání zaměstnaneckých benefitů, které společnost nabízí na území České republiky, Slovenska a Maďarska. Poslední část práce pojednává o provedeném hloubkovém rozhovoru s HR specialistkou, vyhodnocení předem stanovených hypotéz a analýze výsledků provedeného dotazníkového šetření, které bylo distribuováno na zaměstnance společnosti L’Oréal v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Na základě těchto zjištění jsou společnosti následně navržena doporučení.
Vedoucí práce: Kamila Matysová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses