Problémy a příležitosti současné ekonomické integrace v Severní Americe - Bártová, Kristýna (2021)
Tato diplomová práce se zaobírá analýzou dopadů dohody NAFTA na vybrané makroekonomické ukazatele, přímé zahraniční investice a na strukturu obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Podrobněji se pak práce zaměřuje na dopady dohody NAFTA na automobilový průmysl a zemědělství. Hlavním cílem této práce je analýza důvodů vypovězení dohody NAFTA ze strany USA, a zda má nová dohoda USMCA potenciál na identifikované problémy reagovat. Závěr práce je věnován podrobné analýze možných dopadů nové dohody USMCA na zmiňovaný automobilový průmysl z důvodu změny pravidel o původu zboží a zemědělství díky většímu otevření kanadského trhu s mléčnými výrobky pro americké farmáře.