Problémy a příležitosti současné ekonomické integrace v Severní Americe - Bártová, Kristýna; Hnát, Pavel, 1981-; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato diplomová práce se zaobírá analýzou dopadů dohody NAFTA na vybrané makroekonomické ukazatele, přímé zahraniční investice a na strukturu obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Podrobněji se pak práce zaměřuje na dopady dohody NAFTA na automobilový průmysl a zemědělství. Hlavním cílem této práce je analýza důvodů vypovězení dohody NAFTA ze strany USA, a zda má nová dohoda USMCA potenciál na identifikované problémy reagovat. Závěr práce je věnován podrobné analýze možných dopadů nové dohody USMCA na zmiňovaný automobilový průmysl z důvodu změny pravidel o původu zboží a zemědělství díky většímu otevření kanadského trhu s mléčnými výrobky pro americké farmáře.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses