Omezení plýtvání potravinami ve vybrané obchodní společnosti - Martan, Daniel (2021)
Tato diplomová práce se zabývá globálním problémem plýtvání potravinami. Cílem práce je v konkrétní obchodní společnosti zabývající se internetovým prodejem potravin a drogistického zboží nalézt příčiny vzniku potravinového odpadu, snažit se je odstranit, hledat nové řešení nebo vylepšit stávající řešení vedoucí k dalšímu zužitkování nespotřebovaných potravin, případnou likvidaci těchto potravin provádět co nejvíce ekologickým způsobem. Ke zjištění stavu byla v praktické části použita metoda vlastního pozorování a dotazování. V dané firmě je množství vyplýtvaných potravin a jeho následná likvidace nejvíce ovlivněna nedostatkem pracovních sil. To vede k jedinému řešení – zaměřit se na vyhledávání spolehlivých pracovníků, lépe organizovat práci stávajícím zaměstnancům, tak, aby neprodejné, ale poživatelné potraviny bylo možné třídit, darovat je potravinové bance, popř. nabídnout chovatelům zvěře, nepoživatelné potraviny zlikvidovat kompostováním. K sepsání teoretické části práce byla využita česká i světová odborná literatura, projekty OSN a dalších organizací týkající se produkce a likvidace potravin. Práce obsahuje pohled na plýtvání v každé fázi produkce a spotřeby potravin v celosvětovém, evropském i národním měřítku, poukazuje na ekonomické, sociální a ekologické dopady vyplýtvaných potravin. Zabývá se způsoby likvidace potravin, u stále ještě jedlých potravin upřednostňuje redistribuci, u již nepoživatelných potravin klade důraz na likvidaci nezatěžující životní prostředí. Z důvodu navyšujícího se počtu populace a v době koronavirové pandemie i viditelné zranitelnosti velké části obyvatel je kladen důraz na nutnost zredukovat v maximální míře plýtvání potravinami.