Optimalizace směn v testovacím centru - Tranová, Truc Quynh (2021)
Práce se zabývá matematickými modely, které přiřazují zaměstnance na směny v testovacích centrech firmy Váš praktik, s.r.o., která byla zřízena v době pandemie nemoci COVID-19. Obsah práce je rozdělen do dvou částí. První část je věnována definici pojmů v oblasti operačního výzkumu. Je zde také věnována část samotné nemoci COVID-19 a využití dalších matematických modelů v této oblasti. Druhá část je věnována formulaci matematických modelů pro různé případy přiřazování zaměstnanců na směny a obsahuje také zápis matematických modelů v programu MPL for Windows. Formulace modelů pro přiřazování směn jsou odvozeny z dopravního problému. V praktické části práce hledáme pouze libovolné přípustné řešení, které bude splňovat dané omezující podmínky. Při tvorbě modelů postupně doplňujeme další omezení a také účelovou funkci. Celkem je vytvořeno šest matematických modelů a jeden z modelů byl reálně nasazen na plánování směn pro firmu Váš praktik, s.r.o. na měsíc květen 2021.