Turečtí Kurdové – menšina uvnitř i vně národního státu - Třicátníková, Tereza (2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou národnostní otázky v mezinárodních vztazích demonstrovanou na případu kurdské otázky. Zkoumání je rozděleno do dvou hladin, z nichž první řeší dynamiku Kurdů v Turecku jako národním státě. Druhá hladina se věnuje problematice Kurdů jako etnika v regionu Blízkého východu. Cílem práce bylo zjistit, zda Kurdové v Turecku, potažmo v celém regionu představují jednotné etnikum či národ, jaké jsou jejich cíle a vliv na polaritu regionu. Práce se opírá o teoretické vymezení etnicity, etnických a národnostních menšin, národní identity a národního státu, jež je využito k analýze etnické menšiny v prostředí (neliberálního) národního státu. Výzkum pomohl poodhalit komplikované vztahy uvnitř etnika jako celku, jejichž povaha může poněkud brzdit nadšení či obavy ze vzniku velkého Kurdistánu v blízké budoucnosti. Ačkoli hraje etnická a národní identifikace určitou roli v budování vztahů mezi Kurdy (například v usnadnění komunikace mezi členy dané skupiny či přítomnost faktoru solidarity ve vypjatých okamžicích), chování jednotlivých frakcí ovlivňují i jiné faktory. Otázka, zda by měli Kurdové dospět k samostatné státnosti v současnosti tedy není jednoznačná a je nejen otázkou vůle mezinárodního společenství, ale zejména (doposud nejednoznačné) vůle Kurdů samotných.