Vybrané principy financování zdravotnictví v kontextu české zdravotní politiky - Mertl, Jan; Maaytová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato habilitační práce se věnuje principům a mechanismům financování zdravotnických systémů. Vychází z robustních teoretických základů veřejných financí, ekonomie zdravotnictví, sociální a zdravotní politiky a zákonitostí fungování sociálně-ekonomických systémů obecně. Zkoumá heterogenitu zdravotní péče v současné době, odvozujíc z ní rozdělení zdravotnictví na univerzální a volitelnou část. Klasifikuje zdroje financování zdravotnických systémů, vymezuje specifika zdravotního pojištění a diskutuje vlastnosti a využití systému jednoho nebo více plátců. Obsahuje komparaci a syntézu konfigurace typických představitelů odlišných modelů financování zdravotnictví: USA, Nizozemska, Německa a Velké Británie. Zjištěné poznatky aplikuje v českém kontextu formou mapování změn sociálně-ekonomického pojetí zdravotní péče od roku 1989, analýzou fiskálního prostoru pro české zdravotnictví a možné racionalizace sazby zdravotní daně ve vazbě na náklady zdravotních pojišťoven na osoby v produktivním věku. Ukazuje možnosti využití předplacených a pojistných produktů ve volitelné části systému a synergické efekty s tím spojené.
Vedoucí práce
Habilitační práce (doc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet