Mocenské zájmy v Arktidě a jejich dopady na arktické životní prostředí - Randýsková, Tereza (2021)
Zájem o Arktidu v posledních dvou desetiletích roste, jelikož tato oblast nabírá na geopolitickém a strategickém významu. Tato bakalářská práce se věnuje územnímu uspořádání Arktidy, analyzuje prosazování zájmů jednotlivých arktických aktérů a vliv jejich chování na životní prostředí v oblasti. V teoretické části je vymezen termín geopolitiky a koncept současného geopolitického soutěžení v neorealistickém pojetí mezinárodních vztahů. V souvislosti s globalizací je dále vymezena problematika životního prostředí. Empirická část této práce se věnuje územnímu uspořádání Arktidy a analýze prosazování zájmů jednotlivých arktických aktérů, mezi které patří arktické a subarktické státy (státy Arktické rady) a jeden nearktický aktér - Čínská lidová republika. Zároveň se zabývá bezpečnostními výzvami, se kterými se v současné době Arktida potýká. Cílem práce je zjištění zda a jak působí geopolitické soutěžení na životní prostředí v oblasti Arktidy.