Mocenské zájmy v Arktidě a jejich dopady na arktické životní prostředí - Randýsková, Tereza; Kočí, Kateřina; Machoň, Miloslav, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Zájem o Arktidu v posledních dvou desetiletích roste, jelikož tato oblast nabírá na geopolitickém a strategickém významu. Tato bakalářská práce se věnuje územnímu uspořádání Arktidy, analyzuje prosazování zájmů jednotlivých arktických aktérů a vliv jejich chování na životní prostředí v oblasti. V teoretické části je vymezen termín geopolitiky a koncept současného geopolitického soutěžení v neorealistickém pojetí mezinárodních vztahů. V souvislosti s globalizací je dále vymezena problematika životního prostředí. Empirická část této práce se věnuje územnímu uspořádání Arktidy a analýze prosazování zájmů jednotlivých arktických aktérů, mezi které patří arktické a subarktické státy (státy Arktické rady) a jeden nearktický aktér - Čínská lidová republika. Zároveň se zabývá bezpečnostními výzvami, se kterými se v současné době Arktida potýká. Cílem práce je zjištění zda a jak působí geopolitické soutěžení na životní prostředí v oblasti Arktidy.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses