Dávky sociálního zabezpečení pro rodiny s dětmi v České republice, Německu a Rakousku - Marková, Monika (2021)
Diplomová práce se zabývá komparací dávek pro rodiny s dětmi ve třech členských státech Evropské Unie – České republice, Německu a Rakousku. Cílem práce je zjistit, zda jsou vybrané dávky pro rodiny s dětmi shodné napříč třemi zkoumanými státy z hlediska určitých kritérií. Další otázkou je, zda jsou dávky upravené v jednom státě, zakotvené i v právní úpravě ostatních zkoumaných států. V práci dochází k charakteristice systémů sociálního zabezpečení v jednotlivých státech, výčtu pramenů práva pro danou oblast, analýze konkrétních dávek a následné komparaci a zhodnocení podobnosti dávek. V závěru práce dochází také k návrhům de lege ferenda v oblasti dávek pro rodiny s dětmi pro Českou republiku na základě inspirace v ostatních zkoumaných státech.