Dávky sociálního zabezpečení pro rodiny s dětmi v České republice, Německu a Rakousku - Marková, Monika; Chvátalová, Iva; Kačírková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá komparací dávek pro rodiny s dětmi ve třech členských státech Evropské Unie – České republice, Německu a Rakousku. Cílem práce je zjistit, zda jsou vybrané dávky pro rodiny s dětmi shodné napříč třemi zkoumanými státy z hlediska určitých kritérií. Další otázkou je, zda jsou dávky upravené v jednom státě, zakotvené i v právní úpravě ostatních zkoumaných států. V práci dochází k charakteristice systémů sociálního zabezpečení v jednotlivých státech, výčtu pramenů práva pro danou oblast, analýze konkrétních dávek a následné komparaci a zhodnocení podobnosti dávek. V závěru práce dochází také k návrhům de lege ferenda v oblasti dávek pro rodiny s dětmi pro Českou republiku na základě inspirace v ostatních zkoumaných státech.
Vedoucí práce: Iva Fischerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses