Současná zahraniční politika Španělska – koncept Marca España a España Global - Jahodářová, Adriena (2021)
Tato diplomová práce práce zkoumá využití nation brandingu v současné španělské zahraniční politice. Cílem je v první řadě analyzovat využití dvou španělských nation brandingových konceptů Marca España a España Global v rámci zahraniční politiky Španělska, vyhodnotit jejich reálné výsledky a dosažení stanovených cílů. V druhé řadě pak diplomová práce tyto dva koncepty porovnává. Práce se dělí na čtyři hlavní kapitoly, přičemž první z nich primárně vymezuje nation branding a hexagon nation brandingu jako hlavní nástroj analýzy a dále přibližuje metodologický rámec práce a způsob operacionalizace dat. Způsob aplikace konceptů Marca España a España Global v praxi včetně zhodnocení jejich výsledků analyzuje druhá a třetí kapitola práce. Čtvrtá kapitola pak výstupy předchozích dvou kapitol porovnává. Závěrem autorka práce dochází ke zjištění, že ze strategického hlediska se po obsahové stránce oba koncepty příliš neliší, nicméně k formě prezentace a zpracování strategie přistupují jednotlivé španělské administrativy odlišně. Rozdíly pak lze zpozorovat také na operativní úrovni uplatňování konceptů Marca España a España Global v praxi.