Implementace modelu 4PL v České republice - Machovič, Bernard (2021)
Cílem práce je prostřednictvím dotazníkového šetření a rozhovoru s vybranými odborníky z oblasti logistiky zjistit aktuální stav poznání a vyžívání modelu 4PL mezi vybranými společnostmi působícími v České republice. Ačkoliv je tento model známý již od konce minulého století, jeho pravý potenciál se objevuje v posledních několika letech s rostoucí mírou globalizace. Tradičnější modely řízení dodavatelského řetězce, jako například in-house nebo 2PL, nejsou mnohdy schopny takové míry flexibility a odolnosti vůči narušením jako model 4PL. Nadřazenost tohoto modelu se ukázala především v době pandemie covid-19. Zatímco jiné dodavatelské řetězce kolabovaly, dodavatelské řetězce řízené v modelu 4PL byly schopny této krizi odolat jen s malými výpadky. Teoretická část práce je zaměřena na vznik modelu 4PL, definici jednotlivých modelů řízení dodavatelských řetězců, důvody pro outsourcing řízení dodavatelského řetězce, jednotlivé prvky řešení modelu 4PL, přidanou hodnotu modelu 4PL, identifikaci současných nároků a problematických oblastí v dodavatelském řetězci a představení nejvýznamnějších poskytovatelů 4PL logistiky v České republice. V praktické části práce jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření doplněné o poznatky získané rozhovorem s vybranými odborníky z oblasti logistiky.