Integrace muslimských menšin v komparativní perspektivě. Případ Francie a ČR. - Kunešová, Lucie; Müller, Karel B., 1972-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato bakalářská práce pojednává o integraci muslimských menšin v komparativní perspektivě, konkrétně na případu Francie a České republiky. Prezentované téma je vzhledem k migračním vlnám z Blízkého východu a severní Afriky velmi aktuální. Rovněž se muslimská společnost v Evropě stále zvětšuje a je třeba nalézt řešení, jak ji integrovat do většinové evropské společnosti. Tato bakalářská práce pojednává o tom, jak může k integraci dojít, jaké podmínky obě země nabízí a co ji v současnosti brání. Francie je bývalá koloniální velmoc a do dneška se jedná o zemi, ve které se nachází mnoho menšin. Na základě této skutečnosti byla pro tuto práci položena výzkumná otázka, která zní: "je integrace muslimských menšin ve Francii snazší než v České republice na předpokladu, že francouzská společnost a veřejné instituce disponují intenzivnějšími zkušenostmi s muslimy?" Pro zodpovězení této otázky, jak již z názvu vyplývá, byla využita komparační analýza. Práce je rozdělena na tři hlavní části - historicko-empirickou část, teoretickou část a empiricko-analytickou část. Avšak odpověď na otázku není jednoznačná. Výzkum naznačil zajímavé závěry v tom, jaké podmínky obě země nabízí. Francouzské prostředí sice vykazuje v určitých ohledech vhodnější místo pro život muslimů, nicméně Česká republika má obrovský potenciál a pokud bude k problematice dobře přistupovat, integrace muslimských menšin by mohla být dokonce snazší než ve Francii. Cílem práce je mj. i dokázat, že muslimové nejsou menšina, která by měla vzbuzovat obavy a provedený výzkum, zejména v případě ČR, by mohl do budoucna posloužit jako zdroj metod a přístupů k těmto menšinám, aby docházelo k jejich bezproblémové integraci.
Vedoucí práce: Karel Müller
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses