Konflikty na Blízkém východě v 21. století. Případová studie Saúdská Arábie a Írán. - Mouček, Jan (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá konflikty na Blízkém východě v 21. století, přičemž práce se věnuje vnitřním konfliktům v rámci případové studie Saúdské Arábie a Íránu, dále také konfliktům mezistátního charakteru, v nichž tyto dva státy figurují. Cílem práce je zachytit současnou problematiku Blízkého východu; ekonomickou, společenskou a politickou situaci ve dvou státech, které aspirují na pozici regionálního hegemona. Kromě toho se práce také snaží poskytnou čtenáři koncepce, které oba státy nabízejí ostatním zemím v regionu, pomocí nichž se snaží upevnit svou moc v oblasti. Práce se snaží nabídnout čtenáři ucelený pohled na současnou situaci v regionu, hledá souvislosti mezi událostmi a faktory, z nichž je mnoho známých i v českém mediálním prostředí, na rozdíl od periodik však nabízí komplexní pohled na složité vazby a reflektuje rozpory mezi veřejným míněním a politikou států. Hlavní použitou metodou je analýza, deskripci využívám při významných událostech důležitých pro kontext této práce. Praktická část je dělena do tří kapitol, které se věnují analýze současné Saúdské Arábie a Íránu, poslední kapitola se pak věnuje vybraným proxy konfliktům a přímým incidentům.