Nord Stream 2 : Potenciál a hrozby pro Evropskou unii - Kopecký, Jan-Jakub (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá plynovodem Nord Stream 2 a jeho vlivem na Evropskou unii. Jejím cílem je zanalyzovat projekt plynovodu Nord Stream 2 z hlediska energetické bezpečnosti, geopolitických hrozeb, ekonomických výzev a očekávání. Práce je rozdělena na dvě části. První část se týká směřování energetického sektoru EU, geopolitickým výzvám spojené s Nord Stream 2 a euro-ruským energetickým vztahům. Druhá část se následně věnuje ekonomickému potenciálu, dopadům na diverzifikaci energetického mixu a energetickou bezpečnost. Jsou zde rozvedeny ekonomické benefity plynoucí z realizace Nord Streamu 2 a jeho vliv na energetický mix EU. Společně s energetickou bezpečností je Nord Stream 2 posouzen i z hlediska diverzifikace dodávek.