Komparácia dane z príjmov fyzických a právnických osôb v ČR a SR - Fecková, Barbora (2021)
Táto práca je zameraná na komparáciu súčasného daňového zaťaženia fyzických a právnických osôb v Českej a Slovenskej republike. Jej hlavným cieľom je preskúmať, v ktorej z týchto dvoch krajín je z hľadiska daňových subjektov výhodnejšie podnikateľské prostredie resp. menšia daňová záťaž, s ohľadom na ich rozhodovanie v rámci expanzie na trh daného štátu pri snahe optimalizovať svoje dane. To je dosiahnuté popisom fungovania vybraných daní a ich komparáciou v rámci Česka a Slovenska, a na záver konkretizáciou v podobe príkladov na výpočet dane z príjmov fyzických a právnických osôb pre oba štáty. Teoretická časť je zameraná na základné pojmy súvisiace s daňou, jej definíciu, vlastnosti, funkcie, a prvky, z ktorých je konštruovaná. Následne sú porovnané daňové systémy v ČR a SR. Taktiež je vysvetlená ich súvislosť v rámci rozhodovania o rozšírení podnikateľských činností do týchto krajín. Ďalšie kapitoly sa venujú už konkrétne dani z príjmov fyzických aj právnických osôb, a to komparáciou ich konštrukčných prvkov. Praktická časť obsahuje konkrétne výpočty týchto daní pre Česko a Slovensko. Pre každú daň z príjmov je na základe príkladov fiktívneho daňového subjektu vypočítaná a porovnaná výška daňového zaťaženia v týchto krajinách, s ohľadom na najvýhodnejšiu formu expanzie do krajiny s nižším zaťažením. Na základe tejto práce je najvhodnejším spôsobom rozšírenia podnikateľských aktivít slovenského subjektu založenie obchodnej spoločnosti na území Českej republiky.