Kapitálová struktura Adélka a.s. - Melichová, Věra (2021)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením kapitálové struktury Adélka a.s. Cílem je zkoumání vývoje struktury kapitálu dané společnosti během let 2014 až 2018, její porovnání s hodnotami v odvětví a konkurenční společností Lapek a.s. Pomocí uka-zatelů finanční analýzy je také posouzen vztah majetkové a kapitálové struktury, finanční stabilita podniku a vliv využití cizích zdrojů na zvýšení rentability vlastního kapitálu. Logaritmickým rozkladem rentability vlastního kapitálu je zkoumán dopad dílčích činitelů rozkladu ROE, zejména vliv ziskového účinku finanční páky. Je konstatováno, že zkoumaná společnost preferuje vlastní kapitál, příliš nevyužívá dluhový způsob financování. Strukturou kapitálu se výrazně liší od odvětví i konku-rence. S návazností na teoretická východiska je potvrzena spíše teorie hierarchického pořádku.