Vliv COVID-19 na vývoz luxusního zboží na italský trh - Lišková, Barbora (2021)
Tato diplomová práce je zaměřená na vliv pandemie COVID-19 na vývoz luxusního zboží českých exportérů na italský trh. Cílem práce byl návrh revize exportní strategie firem působících ve vybraném odvětví na základě analýzy dopadu pandemie na vývoz na italský trh. V teoretické části se práce věnovala literární rešerši již známých poznatků o internacionalizaci firem a vývozním operacím jako nejběžnější formě vstupu na zahraniční trhy. Zároveň byl definován dopad koronavirové pandemie na mezinárodní obchod a na samotné odvětví luxusního zboží. Dále se první část věnuje teritoriální analýze a analýze rizik italského trhu. V empirické části práce se autorka pomocí kvalitativního výzkumu snaží odpovědět na otázku vlivu pandemické situace na vývoz na italský trh, trendy a nástroje využívané společnostmi k úspěšnému vývozu. Největší dopad měla pandemická situace na oblast komunikace s klientem, změnu poptávky po luxusním zboží a akvizici nových zákazníků. Adaptace italských klientů na moderní komunikační i prodejní nástroje se ukázala být neuspokojivá. Z výzkumu vychází, že přesun prodejů v rámci tohoto odvětví do online prostředí je velmi pomalý vzhledem k typologii produktů, které se vyznačují vysokou kvalitou a doprovodnými službami, které nelze zprostředkovat online.