Vliv COVID-19 na vývoz luxusního zboží na italský trh - Lišková, Barbora; Halík, Jaroslav, 1961-; Fischer, Viktor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato diplomová práce je zaměřená na vliv pandemie COVID-19 na vývoz luxusního zboží českých exportérů na italský trh. Cílem práce byl návrh revize exportní strategie firem působících ve vybraném odvětví na základě analýzy dopadu pandemie na vývoz na italský trh. V teoretické části se práce věnovala literární rešerši již známých poznatků o internacionalizaci firem a vývozním operacím jako nejběžnější formě vstupu na zahraniční trhy. Zároveň byl definován dopad koronavirové pandemie na mezinárodní obchod a na samotné odvětví luxusního zboží. Dále se první část věnuje teritoriální analýze a analýze rizik italského trhu. V empirické části práce se autorka pomocí kvalitativního výzkumu snaží odpovědět na otázku vlivu pandemické situace na vývoz na italský trh, trendy a nástroje využívané společnostmi k úspěšnému vývozu. Největší dopad měla pandemická situace na oblast komunikace s klientem, změnu poptávky po luxusním zboží a akvizici nových zákazníků. Adaptace italských klientů na moderní komunikační i prodejní nástroje se ukázala být neuspokojivá. Z výzkumu vychází, že přesun prodejů v rámci tohoto odvětví do online prostředí je velmi pomalý vzhledem k typologii produktů, které se vyznačují vysokou kvalitou a doprovodnými službami, které nelze zprostředkovat online.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses