Cybervetting v procesu recruitmentu - Marková, Markéta; Řepová, Helena; Králová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou cybervettingu a jeho využitím v procesu recruitmentu. Prvním cílem práce bylo zpracování teoretické rešerše, ve které je definován pojem cybervetting a vymezeno jeho zařazení v řízení lidských zdrojů. Nejčastějším místem provádění cybervettingu jsou sociální sítě. Z tohoto důvodu byly představeny nejpoužívanější sociální sítě a uvedeno jejich využití při cybervettingu. Druhým cílem bylo na základě teoretických informací zrealizovat kvantitativní výzkum. Jako výzkumný nástroj bylo zvoleno dotazníkové šetření, pomocí kterého byly zjištěny odpovědi na čtyři zvolené výzkumné otázky. Důraz byl kladen na povahu informací, které lze při cybervettingu zjistit, na profily lidí, kteří cybervetting provádějí a na zařazení cybervettingu do konkrétní fáze procesu recruitmentu.
Vedoucí práce: Helena Řepová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses