Modelování pandemických predikcí za využitelnosti otevřených dat - Nádvorník, Ondřej; Čermák, Radim; Klíma, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce Modelování pandemických predikcí za využitelnosti otevřených dat definuje, co to otevřená data přesně jsou a k čemu slouží. Následně monitoruje postavení a používání otevřených dat a datových sad v zahraničí a v České republice, respektive sleduje, jak si na tom Česká republika stojí v mezinárodním srovnání. Zhodnocení nepříliš optimistické pozice otevřených dat, konkrétněji jejich dostupnosti a následná práce s nimi na českých sítích, je pak odrazovým můstkem k analýze významu otevřených dat a datových sad za současné situace, kdy svět ovládá pandemie Covid-19. Tato data mají potenciál být velkým pomocníkem při operativnějšímu a efektivnějšímu zvládnutí epidemie nejen v ČR, ale celosvětově. Proto je součástí práce kromě teoretické části také část praktická - vývoj aplikace, která za použití epidemiologického modelu SIR umožňuje predikovat budoucí vývoj epidemie v ČR. Vývoj aplikace navazuje na teoretickou část a slouží jako ukázka použití otevřených dat v praxi. K vytvoření této práce byly použity metody hloubkové rešerše, analýzy, kritické analýzy, komparativní syntézy a v neposlední řadě vývoj aplikace.
Vedoucí práce: Radim Čermák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses