Kojenecká úmrtnost : trendy a souvislosti - Bernardová, Anna (2021)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou kojenecké úmrtnosti se zaměřením na porodní hmotnost s využitím socio-ekonomických faktorů. Dle zdrojů, v této práci uvedených, kojenecká úmrtnost úzce souvisí s porodní hmotností, proto byl tento ukazatel vybrán. Jednou z testovaných hypotéz je právě vztah porodní hmotnosti a kojenecké úmrtnosti. Další testovanou hypotézou je, zda mezi okresy České republiky existují významné rozdíly ve výši kojenecké úmrtnosti a porodní hmotnosti. Cílem této diplomové práce je identifikovat ty socio-ekonomické faktory, které nejvíce ovlivňují porodní hmotnost a sestavit pomocí nich co nejlepší regresní model. Faktory byly vybrány tak, aby co nejlépe charakterizovaly populaci jednotlivých regionů a udávaly o ní ucelený přehled. Konkrétně se jedná o data z databáze KROK a IS Zemřelí, zveřejňované Českým statistickým úřadem. V práci byla využita data z oficiálních zdrojů české statistiky (Český statistický úřad a Ústav zdravotnických informací a statistiky). Srovnání mezi jednotlivými okresy ČR bylo provedeno nejprve pomocí grafické analýzy, kde bylo zřejmé, že mezi okresy panují značné rozdíly. Pomocí korelační analýzy byl zjišťován vztah porodní hmotnosti a kojenecké úmrtnosti, který byl kvantifikován jako významný s vysokým korelačním koeficientem. Poté bylo přistoupeno k regresní analýze s využitím faktorové analýzy. Do regresní analýzy vstupuje jako závisle proměnná porodní hmotnost. Těmito přístupy byly získány ty socio-ekonomické faktory, které ovlivňují porodní hmotnost nejvíce, čímž byl naplněn cíl této práce. Konkrétně bylo zjištěno, že porodní hmotnost nejvíce závisí na zdravotních faktorech a charakteristice sídla. Dále byla kvantifikována výše jejich vlivu a byl sestaven vhodný model, pomocí kterého se podařilo vysvětlit velkou část variability záv