Kvantová kryptografia - prehľad a simulácia - Pavlíková, Lucia (2021)
Cieľom tejto práce je popísať kvantovú kryptografiu a jej súčasti záujemcom z odboru aj neodbornej verejnosti – dôraz sa kladie na zjednodušenie a zrozumiteľnosť popisu problematiky. Práca je zameraná na popis histórie kvantovej kryptografie ako aj „obyčajnej“ kryptografie z dôvodu historického kontextu, podrobnému vysvetleniu fungovania protokolu BB84 krok po kroku tak, aby mu vedeli porozumieť aj laici. Táto časť práce sa venuje aj popisu fungovania prenosu informácie pomocou kvantového kanála a deleniu kvantovej kryptografie podľa použitia jednofotónových pulzov alebo prepletených stavov. Ďalej sa v práci nachádza aj simulácia kvantového prenosu založenom na vyššie spomenutom protokole BB84 a sú tu podrobne popísane dve verzie prenosu: bez odpočúvateľa aj s odpočúvateľom. V záverečnej časti práce sú uvedené nedávne experimenty z danej oblasti, konkrétne časť venovaná kvantovým počítačom a časť popisujúca prenos informácii pomocou kvantovej kryptografie cez satelit.