Konstrukce HDI pro kraje České republiky - Hozáková, Eliška (2021)
Hlavním cílem práce je konstrukce HDI pro kraje České republiky a jejich srovnání. Výběrový soubor se skládá ze 14 krajů České republiky. Pro porovnání byla použita data z Českého statistického úřadu z roku 2019. Práce obsahuje celkový přehled o indexu HDI, shrnutí různých pohledů na jeho konstrukci, zhodnocení kvality dostupných datových zdrojů, výběr vhodných ukazatelů a konstrukci indexu pomocí čtyř metod normalizace. Hl. m. Praha významně převyšuje všechny srovnávané kraje ve všech srovnávaných ukazatelích. Na opačném konci spektra se nacházejí průmyslové a těžební oblasti – Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. U těchto tří krajů a HL. m. Prahy nezáleží na zvolené normalizační metodě. Volba normalizační metody neovlivní jejich pořadí. Některé ukazatele používané pro konstrukci HDI pro porovnání jednotlivých států se ukázaly nepříliš vhodné v případě konstrukce pro jednotlivé kraje. Pro některé ukazatele nejsou dostupná aktuální data, respektive data pro sledované období nebo se nesledují v rozlišení na jednotlivé kraje. U některých ukazatelů nejsou data úplná.