Dynamika nezaměstnanosti v České republice - analýza s využitím panelových dat - Krotsikava, Katsiaryna (2021)
Cílem bakalářské práce je zkoumání vlivu ekonomických a sociálních faktorů na míru nezaměstnanosti v České republice pomocí regresní analýzy panelových dat. Vybranými faktory jsou HDP na obyvatele, mediánová mzda, podíl obyvatel s terciárním vzděláním, podíl cizinců v populaci, přírůstek nebo úbytek stěhováním a procento domácností s připojením k internetu. První část práce popisuje vybraná data, jejích vývoj v sledovaném období a očekáváný vliv na míru nezaměstnanosti. Další část se zabývá teoretickým popisem panelových dat a základními přístupy pro jejích analýzu. Poslední kapitola je věnovaná odhadům modelu pro vysvětlení míry nezaměstnanosti, jeho úpravám a interpretaci výsledků.