Dynamika nezaměstnanosti v České republice - analýza s využitím panelových dat - Krotsikava, Katsiaryna; Formánek, Tomáš; Černý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem bakalářské práce je zkoumání vlivu ekonomických a sociálních faktorů na míru nezaměstnanosti v České republice pomocí regresní analýzy panelových dat. Vybranými faktory jsou HDP na obyvatele, mediánová mzda, podíl obyvatel s terciárním vzděláním, podíl cizinců v populaci, přírůstek nebo úbytek stěhováním a procento domácností s připojením k internetu. První část práce popisuje vybraná data, jejích vývoj v sledovaném období a očekáváný vliv na míru nezaměstnanosti. Další část se zabývá teoretickým popisem panelových dat a základními přístupy pro jejích analýzu. Poslední kapitola je věnovaná odhadům modelu pro vysvětlení míry nezaměstnanosti, jeho úpravám a interpretaci výsledků.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses