Řízení malé vodní elektrárny - Valtr, Adam; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Suchan, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá způsobem, jak zlepšit fungování řídicích systémů MVE. K tomu přistupuje procesem seznámení se s problematikou provozu MVE, analýzou současných řídicích systémů MVE, identifikací jejich slabin a návrhem řešení eliminující shledané nedostatky pomocí realizace potřebného softwarového vybavení a doprovodné dokumentace. Slabou stránkou, pro kterou práce navrhuje řešení, je nedostatečná schopnost soudobých řídicích systémů archivovat senzorová data, která jim jsou dostupná, a tudíž ani nenabízí nástroje, jak s daty dále pracovat. Navrhované řešení se skládá z nasazení databázového serveru InfluxDB vhodného pro data časové řady, jakýmiž senzorová data přesně jsou, a analytické a vizualizační platformy Grafana, která se na data v databázi dotazuje a předkládá uživateli přehledové panely. Zároveň Grafana data analyzuje pro identifikaci kritických stavů soustrojí MVE na které obsluhu upozorní. Nasazení InfluxDB a Grafana je zautomatizováno pomocí CLI nástroje v Bash. Program imitující senzory MVE napsaný v Python slouží k plnění dat do databáze a pro Grafana je před vytvořen plně funkční dashboard vizualizující a analyzující data z databáze.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses