Světová válka : stati o jejím vzniku i jejích osudech - Pekař, Josef, 1870-1937 (Vesmír, 1921)
Na základě dokumentů o první světové válce, zveřejněných státy i jednotlivci až po roce 1918, jsou analyzovány příčiny vzniku, průběh i důsledky války. Pouze okrajová pozornost je věnována jejím dopadům na ekonomiku státu nebo na obyvatelstvo postižených zemí